Festivalul

19 – 20 iulie – FESTIVALUL VĂII MUREȘULUI, EDIȚIA A X-A

IMG_2383Festivalul Văii Mureșului a pornit ca un proiect ce avea ca scop inițial promovarea zonei. S-a conturat un concept de eveniment, care a evoluat, de la an la an. Pe lista invitaților ediției din acest an a Festivalului îi regăsim pe Voltaj, Mandinga, Ducu Bertzi, Puya sau Vescan, artiști de muzică pop și folk, ce vin să completeze concertele de muzică populară, prezente pe scenă în ambele zile ale evenimentului.

Festivalul Văii Mureșului promovează ansamblurile comunităților locale și tinerele talente autohtone. Se vor organiza concursuri de gătit, competiții sportive, precum și deja consacratul concurs ”Miss Valea Mureșului”, care s-au bucurat de mult interes și la edițiile precedente. Seara de sâmbătă, 19 iulie, va fi încheiată cu un foc de artificii.

Pregătirile sunt pe ultima sută de metri. În aceste zile, reprezentanții Consiliul Județean și ai primăriilor din Reghin, Aluniș, Brâncovenești, Suseni, Breaza, Rușii Munți, Vătava, Deda, Răstolița, Lunca Bradului, Stânceni, Petelea și Toplița lucrează la amenjarea platoului “La Alei” și a caselor din satul alegoric. Sunt așteptați, cu voie bună și ospitalitate, toți mureșenii dornici să își petreacă viitorul sfârșit de săptămână în mijlocul naturii și al obieciurilor tradiționale.

 

Ciprian Dobre, Președintele Consiliului Județean Mureș: „Festivalul Văii Mureșului a devenit un brand al județului”

IMG_0700Acum zece ani, când organizam prima ediție a Festivalului Văii Mureșului, spuneam că meritul nu este al celor care creează un asemenea concept, ci al celor care vor reuși să îl facă trainic. Iată că, la un deceniu de la prima ediție, putem spune că mulți români plecați în străinătate au ajuns să își programeze concediile în țară în funcție de data evenimentului de la Răstolița. O altă satisfacție este faptul că, de la an la an, tot mai mulți tineri vin la Răstolița, la un eveniment care adună, în fiecare lună iulie, peste 20.000 de oameni. Festivalul Văii Mureșului este și un exemplu de multiculturalitate, în care comunitățile locale vin cu ceea ce le reprezintă cel mai bine.

Mara Togănel, manager de proiect: “Ne mândrim cu obiceiurile și cu oamenii noștri talentați”

Festivalul ne oferă ocazia de a vizita casele autentice de pe Valea Mureșului superior, de a participa la pregătirea produselor tradiționale, de a privi dansurile și asculta muzica populară, dar și obiceiurile zonei, de a ne încânta privirea cu costumele populare specifice și de a ne transpune în atmosfera satului mureșean. Dorim să promovăm aceste frumuseți și să trezim interesul oamenilor față de tradiția mureșeană.

Marius Lircă, director festival: „Suntem pregătiți din toate punctele de vedere”

Toți mureșenii care vor să vină la Festival au asigurată buna dispoziție. Confortul participanților la Festival este garantat prin verificarea, în permanență, a calității produselor care vor fi comercializate, precum și prin implicarea activă a Poliției Rutiere, care va asigura un trafic fluid înspre platoul La Alei din Răstolița.

Programul competițiilor sportive:

 • Sâmbătă, 19 iulie, orele 10 – 18, sala de sport Deda – tenis de masă amatori
 • Duminică, 20 iulie, orele 10-12, zona platoului „La Alei” – cros montan
 • Duminică, 20 iulie, orele 14-16, platoul „La Alei” – concurs trasul frânghiei

Concursul gastronomic:

 • Duminică, cei mai iscusiți bucătari din fiecare comunitate locală, își vor dovedi măiestria în concursurile de gătit tocăniță de miel și balmoș.

Miss Valea Mureșului:

Cele mai frumoase zece fete de pe Valea Mureșului participă la un concurs de frumusețe și cultură generală, a cărui finală va avea loc în 12 septembrie. După un cantonament de o săptămână care a avut loc la Costinești, frumoasele Văii Mureșului vin la festival pentru a prezenta costumele populare ale zonei. Prezența lor pe scenă, sâmbătă seara, va desemna și câștigătoarea premiului “Miss popularitate”.

Programul folcloric:

 • Sâmbătă, 19 iulie:

  Ansamblurile “Izvorașul”, “Bradulețul”, Vălenii de Mureș, Vătava, Vatra Luieriului, “Plaiuri Mureșene” Rușii Munți, “Norocoșii” din Petelea, “Flori de pe Mureș”, Idicel Pădure, “Cununa Călimanilor”, “Doina” din Reghin

 • Duminică, 20 iulie:

  Ansamblul Artistic Profesionist „Mureșul” din Tîrgu Mureș, alături de ansamblurile din Brâncovenești, Csurgo Aluniș, “Dor Transilvănean” din Suseni, Vătava, „Cununița” din Rușii Munți, Lunca Mureșului, „Biborka” din Suseni, Idicel Sat, „Cununa Călimanilor” din Deda, Ioan Șopterean, Narcisa și Teodor Țogorean.

 • Comunicarea:

  O echipă a Consiliului Județean va asigura comunicarea noutăților de la Festival, pe pagina evenimentului – facebook.com/FestivalulVaiiMuresului. Se vor posta, în timp real, fotografii și imagini video, ceea ce va contribui la realizarea, practic, a unei transmisiuni directe a evenimentului, în mediul virtual.

IMG_2858 IMG_2834 IMG_2791 IMG_2517 IMG_2438 IMG_2428 IMG_2162 IMG_0682 IMG_0681

Top